21/4/13

Svinjetina u pivu sa aromom narandže


Nedeljni tanjir !!! 

svinjetinja sa pivom i narandzom3

Ovaj put po naslovu znate odmah o čemu se radi i vjerovatno se pitate  da li je to moguće? Da , da moguće je i veoma je ukusno!!! Prije par mjeseci htjela sam kuhati meso ali na neobični način, bez paprika , šampinjona ,ulja i na kraju krajeva bez sastojaka koje često koristimo uz meso. Jedna moja prijateljica mi je dala ovaj recept. Prvo sam razmišljala da nema šasne ali na kraju ispalo je da ima šanse i da je jelo veoma ukusno.

Sastojci
1 kg mesa (svinjetinje, bolje da je bez kosti)
1 pivo (0.5 litra)
1 šolja soka od narandže
kora od jedne narandže
2 velika crna luka isječena na četvrt
svinjetinja sa pivom i narandzom
Meso  dobro isperemo  i stavljamo u šerpu da se kuha malo bez vode ( nekoliko minuta)
svinjetinja sa pivom i narandzom2
Potom dodajemo pivo , sok i crveni luk . Izrendamo koru od narandže . Nemojte izbjegavati staviti je , jer ne daje mesu samo ukus nego i diskretnu narandžastu boju. Napunimo šerpu sa malo vode i kuhamo  meso dok se ne skuha. U toku kuhanja pazimo količinu vodu i …to je to . Posle 1 i po sat servirano na tanjir jedno zaista ukusno meso koje možete servirati sa rižom, krompirom, povrćem ili kako god da vam se sviđa !!
svinjetinja sa pivom i narandzom8

mala tajna 1 : impresivno … impresivno … impresivno
mala tajna 2 : pivo nije samo za piće nego i za kuhanje !!!

                                     prijatno !!!!